5 Mart 2009 Perşembe

Yeşilçam Ödülleri 2009

Belli bir sinema geçmişi olan hemen her ülkenin, bir ‘yıl dökümü’ yapması âdettendir. Bunun en çok bilineni Amerika’daki Oscar ödülleri. İngiltere’de BAFTA, Fransa’da Cesar, İspanya’da Goya hatta Japonya’da Kinema Junpo bu minvalde verilen ödüller. Bu sayede ülke sinemasının ‘yıl sonu değerlendirmesi’, sektörün kendisiyle yüzleşmesi belli ölçüde de olsa sağlanmış olur.

İyi filmlerin hakkı teslim edilir, yapımcılar cesaretlendirilir, oyuncular onurlandırılır, nihayet sinema emekçileri daha güzele doğru teşvik edilir. Neredeyse bir asra yaklaşan tarihine rağmen Türk sinemasının bu çerçevede bir ödül müessesesine kavuşması ancak geçtiğimiz yıl gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ve Turkcell’in ana sponsorluğunda Beyoğlu Belediyesi ile Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı’nın (TÜRSAK) ortaklaşa düzenlediği Yeşilçam Ödülleri’nin ikincisi, önceki akşam Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahiplerini buldu.

Sinema dünyasından dünü, bugünü ve yarınını temsil eden çok sayıda ismin yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv de törene katılan davetlilerdendi. İlk etapta sektör içinden 600 kişinin katıldığı bir değerlendirmeyle 2008′de gösterime girmiş filmler arasından adaylar belirlendi. Sonra iş, sanat, kültür ve medya dünyasından bin 500 isim tarafından ikinci eleme yapıldı.

Festivallerdeki dar kapsamlı jürilerin ‘eğilim’inden bağımsız olarak Türkiye’nin en geniş katılımlı değerlendirmesiyle belirlenen ödüllerde ‘ortak akıl’ öne çıktı. 11 dalda verilen ödüllerden sekizine aday olan ‘Üç Maymun’ en iyi film, yönetmen ve senaryo dâhil, altı ödül alarak geceye damgasını vurdu. Sekiz adaylığı olan bir başka film ‘Sonbahar’ ise iki ödülde kaldı. ‘Issız Adam’ iki, ‘O… Çocukları’ da bir dalda ödüle layık görüldü. Dokuz dalda aday olarak herkesi şaşırtan ‘Devrim Arabaları’ ise geceden ödülsüz ayrıldı. Beş dalda aday olan A.R.O.G ve dört adaylıkla Gitmek, Devrim Arabaları’yla aynı safta yer alan filmlerdi. SMS oylarının da etkili olduğu Turkcell İlk Film Ödülü’nü Sonbahar filmiyle Özcan Alper kazandı.

Yeşilçam Ödülleri

En İyi Film: Üç Maymun (Zeynep Özbatur)

En İyi Yönetmen: Nuri Bilge Ceylan (Üç Maymun)

En İyi Kadın Oyuncu: Hatice Aslan (Üç Maymun)

En İyi Erkek Oyuncu: Onur Saylak (Sonbahar)

En İyi Senaryo: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Ercan Kesal (Üç Maymun)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Yıldız Kültür (Issız Adam)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Altan Erkekli (O… Çocukları)

En İyi Müzik: Aria/Cenk Erdoğan, Cengiz Onural, Bora Ebeoğlu (Issız Adam)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki (Üç Maymun)

Digitürk Genç Yetenek Ödülü: Ahmet Rıfat Şungar (Üç Maymun)

Turkcell İlk Film Ödülü: Sonbahar

Kaynak: Zaman Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder